4 miljövänliga färger

Linoljefärg

Wibo färg tillverkar linoljefärg

Färg med linolja som bindemedel är inte bara en svensk tradition utan ett bra miljövänligt alternativ. Den används till träsnickerier och skyddar bra utan att flagna. Så kallad emulsionsfärg med lägre linoljekoncentration används främst för invändig väggmålning. Stora fabrikat är Engwall och Claesson, Ottossons, Wibo och Allbäcks.

Äggoljetempera

Ägg är ett bra bindemedel som gör färgen slitstark, vattenlösning och relativt lätt att jobba med.

Silikatfärg

Slitstark täckfärg som utvecklades i slutet av 1800-talet och var från början främst en konstnärsfärg som kunde likna kalkmålning. Silikatfärg binds med silikat som gör att färgen håller länge. Den skyddar mot fukt och används främst på mineraliska ytor som betong, cement och fiberförstärkta mineralskivor men finns nu även för trä. Du hittar silikatfärg exempelvis hos Keim, Beck, Haga, Leinos (säljs via Färgriket) och Auro.

Naturfärg

Auro tillverkar naturfärger

Dessa färger har inga syntetiska ämnen i sig utan innehåller istället ingredienser som naturharts, växtalkoholestrar, akaciegummi och ricinolja. Största tillverkaren är tyska Auro, men i Sverige finns Färgbygge, som på liknande sätt arbetat för att efterlikna vanlig plastfärg. Färgbygge har reducerat antal ämnen från 32 till 8 i sin väggfärg samt tagit bort lösningsmedel och borax.

Källa: Cathrine Bülow/Klokahem.se