Gösta Westerberg Möbler: Med hjärta för Skandinavisk design sedan 1942

I snart 80 år har Gösta Westerberg Möbel sålt skandinavisk, formstark möbeldesign på Kungsholmen i Stockholm. Med en ökad konkurrens och stor påverkan från näthandeln satsar företaget nu även på sin webbshop.

Mitt på centrala Kungsholmen, i hörnet mellan Fleminggatan och Pipersgatan i Stockholm, ligger Gösta Westerberg Möbel. En tvåplansbutik på 450 kvadratmeter med möbler och inredningsdetaljer i avskalad skandinavisk design.

Gösta Westerberg Möbel är den enda butiken som erbjuder LC-stolen – en fransk spånstol som Göstas dotter Evy och hennes man fann under sina resor i Europa under 70-talet, berättar Angelica Hasselhuhn, vd och ägare.

– Vår målgrupp är klart inredningsintresserade eftersom vi har många stora designklassiker och samarbetar med framstående skandinaviska tillverkare. I och med vårt geografiska läge når vi många innerstadsmänniskor men har kvalitetsmedvetna kunder från när och fjärran, säger Angelica Hasselhuhn, vd och ägare.

Här säljs möbler från varumärken som Fritz Hansen, Bruno Mathsson, Swedese, Carl Hansen & Son, Karl Andersson & Söner, Haslev och Montana. Utvalda designklassiker parat med det allra senaste inom nordisk formgivning, helt enkelt. Men med konkurrensen som finns inom branschen och med den allt större näthandeln, hur tacklar man det hos Gösta Westerberg Möbel?

– Vår styrka är den personliga servicen där vi jobbar väldigt nära våra kunder. Eftersom vi är en relativt liten butik kan vi hålla en familjär stämning, ge en unik service, flexibilitet och den hjälp man behöver från att man kliver in i butiken ända till att möbeln är levererad. Det finns en otrolig kunskap bland de anställda här, säger Angelica.

Många känner nog igen butiken, och den charmiga gamla skylten med ordet ”MÖBLER” som lyser upp i neon om kvällen. Det är liksom självklart att den ska finnas där. Här har man också funnits ända sedan 1942, då tapetseraren Gösta Westerberg öppnade och drev möbelbutiken tillsammans med sin fru Britta. Deras dotter, Evy, utbildade sig till möbelformgivare och inredare i Köpenhamn och tog med sin man sedan över butiken på 70-talet. Med inspiration från enkel lantlig stil formgav Evy en lång rad för sin tid nydanande möbler som uteslutande tillverkades i Sverige. Framför allt blev hon känd för sin serie med barnmöbler som såldes långt utanför Sveriges gränser. Hon ritade även flera av butikens egna soffmodeller, bland annat Johanna och Dia. Modeller som fortfarande tillverkas.

– Det är väldigt roligt och unikt att Evys designade soffmodeller tillhör vår egen produktion än idag, säger Angelica.

– Vi är även den enda butiken som erbjuder LC-stolen – vår franska spånstol som Evy och hennes man fann under sina resor i Europa under 70-talet. LC kommer från initialerna till den store franske arkitekten Le Corbusier. Han har inte ritat stolen. Det är en traditionell gammal fransk modell som inte kan tillskrivas någon formgivare. Däremot var Le Corbusier mycket förtjust i stolen och ritade alltid in den i sina inredningar. Därav namnet, berättar Angelica.

1998 tog Evys dotter Kristina över butiken tillsammans med sin man Yngve, som sedan sålde butiken 2002.

– När jag tog över företaget kom jag i kontakt med Yngve. Han började åter arbeta i butiken men är även konstnär. Och nu ställer han ut sina tavlor här i butiken. Det är väldigt roligt att vi kan erbjuda hans konst, berättar Angelica.

Men hur går det att sälja skandinavisk möbeldesign i en ombytlig storstad som Stockholm?

– Det är hård konkurrens, absolut. Det krävs att hela tiden vara med och se vad som händer. Vi jobbar brett och förutom den privata marknaden så vänder vi oss även mot företag och arkitekter. På så sätt kan vi sälja både direkt mot privatkund i butik och samtidigt samarbeta med inredningsarkitekter mot både privat och offentlig inredning, säger Angelica.

För att komplettera försäljningen erbjuder Gösta Westerberg Möbel även en egen inredningstjänst.

– Vi har en inredare som besöker våra kunder. Efter besöket skapar hon ett inredningsförslag med möbler från våra många leverantörer. Nöjer sig kunden enbart med förslaget tar vi en avgift för inredarbesöket, annars ingår tjänsten. Det här är en service som vi har och som vi kan konkurrera med. Ett personligt möte med vår inredare som sedan följer med genom hela processen så kunden känner att någon har koll på alla detaljer. Ett bevis på vår styrka är att vi väldigt ofta har kunder som kommer tillbaks gång på gång. Det bästa betyg man kan få, säger Angelica.

I framtiden hoppas Angelica kunna öka försäljningen ytterligare och bredda butikens upptagningsområde genom försäljning på nätet.

– Vi har precis kommit igång med vår onlinebutik och får nu beställningar från olika delar av landet. Det kräver en ny typ av marknadsföring och logistik vilket är en utmaning. Men vi ser redan hur vi når allt fler nya kundgrupper och det känns otroligt kul, avslutar Angelica.

TEXT: ELIN LILJERO ERIKSSON FOTO: RICKARD L ERIKSSON

I hörnet Fleminggatan/Pipersgatan har butiken funnits sedan 1942 då tapetseraren Gösta Westerberg började driva den tillsammans med sin fru Britta.

Möbel- och inredningsbutiken Gösta Westerberg Möbel är belägen på Fleminggatan i Stockholm.

Gösta Westerberg Möbel är en inredningsbutik på två plan på Kungsholmen i Stockholm.