Kontakt »    Press »   
Start
Aktuellt
Om oss
FMI Tidningen
Utbildningar
bli medlemmar
Mssor & Event
Annonser:
16 Maj 2017

I gränslandet mellan kontor och hem skapar de något helt nytt

Begreppet ”det offentliga rummet” i Sverige täcker in väldigt många områden. Det kan vara platser som skolor, bibliotek och muséer – men det kan också vara statliga verk eller kontor i privata företag.

Men de har en sak gemensamt – de präglas av föränderlighet … och det gör de eftersom hela vårt samhälle är föränderligt på alla nivåer; från hur en affärsverksamhet eller en social sektor är organiserad till hur den enskilda individens arbetssituation kan skifta karaktär från en dag till en annan. Alla dessa föränderliga platser har också allt oftare en annan sak gemensamt – där finns möbler från Offecct. Vi har studerat några av de lanseringar företaget gjort i början på året.
 
Ett vanligt problem många kan stöta på i projektgrupper eller vid olika möten är att man ställs inför uppgiften att vara kreativ. Så kommer man in i rummet och där står ofta ett stort, kanske till och med väldigt stort rektangulärt bord och det är inte givet att det gamla vanliga uppsträckta sittandet ger den rätta inspirationen till att tänka fritt och nytt.
 
Det är svårt att värja sig mot tanken att Dune, som designats av Front for Offect, just skapats för att inbjuda till och utveckla mer förutsättningslösa samtal. Dune liknar egentligen inget annat med sin assymetriska stora sittyta kombinerad med små runda bord (givetvis försedda med usb-portar). Lätt och massiv på en och samma gång. Du kan sitta där själv och tänka och skriva, ni kan vara två som diskuterar eller till och med åtta. Formgivarna bakom pjäsen är belåtna med sitt verk:
 
”Dune är så lätt och luftig att den nästan verkar sväva”, konstaterar Anna Lindgren som ingår i designgruppen. ”Vi är väldigt nöjda med lättheten eftersom detta samtidigt är en stor och stadig möbel till sin funktion.”
 
En av de tydliga dragen i utvecklingen i det moderna samhället är att gränserna mellan arbete och fritid löses upp. Därmed blir gränsen mellan kontorsplats och hem mindre tydlig och klar – alltfler nyttjar ju möjligheten att ibland också arbeta i just sin hemmiljö. Tidigare har det varit så att möblemanget på kontoret och i bostaden skiljer sig åt – ibland väldigt mycket till och med. Designern Christophe Pillet har med utgångspunkt från detta skapat soffan Avignon eftersom han tydligt sett just denna utveckling:
 
”Jag tycker inte det ska finnas någon skillnad mellan möbler i hemmet och möbler på en arbetsplats, enda skillnaden är att du i det senare fallet sitter i en miljö som är med offentlig än den andra. Att sitta i en soffa ska ge samma känsla och komfort oavsett var du befinner dig.”
 
 

Uppdaterad: 2013-10-30