Kontakt »    Press »   
Start
Aktuellt
Om oss
FMI Tidningen
Utbildningar
bli medlemmar
Mssor & Event
Annonser:
16 Maj 2017

Uppdrag: sätt färg på tillvaron

Snön gör allt vitt. Och när vi kommer hit är det väldigt mycket snö. Fast vi är i april. Och så mörkret. Säsongen för norrsken har nyss slutat.

Det är väldigt grått. Inte bara på grund av att de malmrika bergen är grå. Det känns att ska man bo här måste man omge sig med färg. Så här borde väl en färghandlare kunna göra goda affärer …
 
Den som haft förmånen att kliva in i en gammal lanthandel på den tiden det fortfarande fanns riktiga sådana i Sverige kommer direkt att känna sig som hemma vid ett besök i Lasse och David Rannestams butik. De som arbetar där verkar känna alla kunder som kommer in, och det blir en hel del muntert småprat och vänskapligt munhuggande: ”Ah, du fick så mycket rabatt förra gången så nu får du ingen alls.” Men vi är inte i en lanthandel. Vi är i Kiruna Färgcity. 15 mil norr om polcirkeln.
 
Kiruna Färgcity har existerat i mer än 80 år. 1990 tog tre anställda över verksamheten från den tidigare ägare och i dag är det bröderna Lasse och David som förestår verksamheten. Kiruna är ju en ort som präglas av det som sker i gruvorna. Ibland ropar världen efter stål – då går gruvorna på bygden för fullt och det märks i folks konsumtion. Men när det blir finanskriser och ekonomisk tillbakagång då märks det snabbt här också.
 
”Just nu håller väl folk i pengarna lite mer än vanligt”, konstaterar Lasse. ”Det är mycket en fråga om psykologi, man känner sig osäkra.” 
 
Men det beror inte på sjunkande malmpriser, det beror mer på risken för att staden ska sjunka genom jorden när LKAB utvidgar malmbrytningen. Kiruna står inför ett ganska enastående projekt som väckt uppmärksamhet i världen – hela staden ska flyttas en bit bort. Osäkerheten hos dem som bor här kommer sig antagligen av att det var 15 år sedan det deklarerades att det skulle bli en flytt. Men än så länge har bara några kulturhus flyttats. Man får förstå att inte så många är beredda att lägga ner pengar på färg, tapeter eller en ny badrums - inredning när en bostad kanske snart ska överges.
 
David och Lasse verkar ändå ta det hela med ro – för snart kommer den bästa säsongen under året för deras del – under den varma delen av året fyrdubblas omsättningen – och så har det alltid varit. Jag uttrycker min förvåning när de berättar detta. Om det nu är så att människor är osäkra och inte vill renovera bör det väl gälla året om? Och borde inte i vilket fall som helst högsäsong för en färgbutik här uppe vid polcirkeln infalla under den långa mörka årstiden; är det inte då folk kan tänkas vilja hålla sig inne i stugvärmen och måla och tapetsera – eller kakla?
 

Uppdaterad: 2013-10-30